неділю, 4 вересня 2011 р.

Історія бібліотеки.
Думки, що хвилюють віками.
Ведуть нас в незнане книжки,
Розрадять коли нам не легко.
Для нас зберігає їх довгі роки-бібліотека.
Бібліотека-це невеличка кімната, де живе тисяча, а то й більше мовчазних мудреців. Кожен час від часу заходить сюди, щоб порадитися зі своїми мудрими та вченими друзями. А вони в усьому раді допомогти. Спочатку в селі не було бібліотеки, а була хата-читальня в 1948 р. Розміщена при сільраді, завідував хатою-читальнею Химинець І. П. У 1952р. була відкрита бібліотека, в якій нараховувалось 2052 примірників книг.У 1961 бібліотеку перенесено в церковну фару. Бібліотека займала 52 кв.м., фонд становив 8061 примірників книг,читачів 751. Завідувала бібліотекою Волонтир Ярослава потім Мачарко Магдалина, Мигович Марія Михайлівна. У 1970 р. прийняла бібліотеку Максим-Кобаль Софія Василівна. Бібліотека була розміщена у пристосованому приміщенні, не опалювалась, підлога була глиняна, яку кожного тижня перед вихідними змащували глиною. Там пропрацювала два роки. В селі громадським методом розпочали будівництво сільського клубу із саману. У 1972р. добудували приміщення там і зайняла бібліотека одну кімнату 35 кв. м. До того, щоб перенести літературу прийшлося багато попрацювати-"згодує зав. бібліотекою Кобаль С, В, допомагала в штукатурці стін, заготовляла доски для підлоги, покраска вікон та дверей". Одним словом всі роботи проводилися своїми силами. Коли вже приміщення було готове для перевезення книг, а полиць нема.У цьому допоміг зав. відділом культури Кобаль В. В.та зав. районною бібліотекою Карабиньош Д. І.,  їздила в Ужгород, там і робила заказ і привозили полиці. Книжковий фонд у 1978 р. становив 8165 книг. В основному це була література галузева з передовим досвідом, одним словом застаріла, непрофільна, дублетна.Списано книг за 1978 р-1758 примірників. Під час централізації сільська бібліотека перейменовано у бібліотека-філіал с. Негрово №44. Що змінилося? При районній бібліотеці відкрито відділ комплектуванняю Відділ вивчав запити сільських бібліотек, покращилося надходження літератури. Протягом 1979р. прибуло 848 примірників книг в тому числі 400 примірникув журналів. В основному більше літератури прибувало на російській мові. Вся робота бібліотеки була спрямована між робітниками радгоспу,створені пересувки на тваринницькій фермі,пункти видачі в ланках, до речі радгосп виділив гроші для придбання літератури і періодики. Разом із клубом створено агітбригаду. яка обслуговувала пртягом літнього періоду в полі робітників. Залучали бібліотекарів і до роботи в радгоспі. Сільська бібліотека-філія с. Негрово маючи все для роботи разом з активом села проводила різні масові заходи,видавала довідки до політ занять. При бібліотеці проводились школи передового досвіду. Залучено до читання у 1989р. -1044 читачів і книговидача - 21400 примірників книг. За 1989р. прибуло літератури -1007 примірників книг в тому числі журналів 466, дитячих -132 примірники. У 2003 р.  у бібліотеці проведено газ.У 2006 р. зав.бібл.-філіалом Кобаль С. В. пішла на пенсію, а на заміну не прийшла Балога Л. Ф.
Протягом 2011 року відбулася цікава подія для бібліотеки –філіал с. Негрово. Завдяки активізації інформаційних технологій, в бібліотеці функціонує пункт вільного доступу до мережі Інтернет.




Тривалий час книга була єдиним і основним джерелом інформації. Сьогодні у нас є ще один друг і помічник – комп`ютер. Наша бібліотека може пишатися тим, що має 2 комп`ютери. Тепер ми обслуговуємо широке коло читачів, навіть  з особливими вадами здоров`я.  Користувачі одержали можливість доступу до Глобальної інформаційної мережі . Вільний доступ до інформації особливо актуальне завдання сьогодення. Є користувачі які мають доступ до інформації і тих, хто цього доступу немає. За таких умов рівні можливості всім громадянам надає саме бібліотека. Послугами мережі Інтернет можуть скористатися всі бажаючі. Поряд з іншими цією послугою користуються читачі з особливими потребами, безробітні.У жовтні у бібліотеці проведено «День відкритих дверей для людей з обмеженими можливостями та безробітніх». Користувачі дуже задоволені, що для них є така можливість.   При бібліотеці я розпочала навчання усіх бажаючих за допомогою програми Skype та електронної пошти. Завдяки Інтернет у нас бібліотекарів зявилася можливість запровадити нові форми роботи. До переліку традиційних форм додалися: бібліотечний лабіринт»Подорож мережею Інтернет», Інтернет-огляд «Корисні поради Інтернет_мандрівникам» та ін..



 
 
 
 
.


Немає коментарів:

Дописати коментар