четвер, 10 січня 2013 р.

"Бібліоміст:" нові можливості й перспективи.

Сучасні інформаційні технології нині активно впроваджуються в бібліотечну практику. Застосування новітніх технологій підняло роботу бібліотеки на новий рівень. Науковий прогрес сягнув дуже далеко. Компютерні технології все глибше входять у повсякденне життя. Сьогодні вже неможливо уявити життя без Інтернету. Бібліотека - переможниця конкурсного проекту "Організація нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернету" в рамках програми "Бібліоміст", отримала два компютери, дві веб-камери.
Комп’ютеризовані бібліотечні процеси мають низку переваг над традиційними:
– при одноразовому опрацюванні документа можливе багаторазове та багатоаспектне його використання, швидкість і зручність пошуку та передачі інформації,економічність;
– повніше задовольняються інформаційні запити користувачів бібліотеки;
– суттєво збільшується оперативність надання користувачам необхідної інформації;
– формується новий імідж бібліотеки, яка надає інформацію не лише в друкованому вигляді, але й на нетрадиційних носіях, зростає соціальне значення бібліотечної діяльності;
– підвищується рівень інформаційної культури та комп'ютерної грамотності як користувачів, так і бібліотекаря, а це має не лише прикладну користь, але й ширше значення, оскільки людина з високим рівнем інформаційної культури легше орієнтується в мінливому світі, не боїться новацій, змін.
 

Сьогодні імідж бібліотеки залежить від розуміння бібліотекарів своєї нової ролі в житті суспільства. Співпрацюючи з владою, закладами освіти, партнерами , бібліотека стала центром місцевої громади, а ми, бібліотекарі – інформаційними навігаторами, фахівцями,від яких залежить освітній, культурний і технологічний рівень громадян.
Користувачі одержали можливість доступу до глобальної інформаційної мережі. Поряд з іншими цією послугою користуються читачі з особливими потребами, безробітні.

На сьогодні наша бібліотека надає користувачам нові послуги.Одна з таких послуг - спікування за допомогою Skype.Цією послугою користуються майже щодня, адже в нашій бібліотеці - це безкоштовно!!! За допомогою Skype користувачі можуть побачити своїх рідних та близьких, з якими не бачилися і не спілкувалися багато років. А ми надали їм таку можливість.




 
 



Спілкування в соціальних мережах, таких як «Однокласники» та «Контакт»потрібне як дітям так і дорослим для розкриття свого внутрішнього світу, воно допомагає знайти багато друзів, однодумців партнерів по бізнесу і т.п. Ми,бібліотекарі допомагаємо користувачам зареєструватися і зробити перші кроки в новий глобальний світ.  




 

                                                                                                                             
Молодь в більшості "сидить" в "Контакті",особливо це подобається дітям. Завжди змагаються - в кого більше друзів. Або просто граються. 





 
 
 
 Люблять гратися діти різний вікових категорій А коли комп'ютери зайняті дошкільнята переглядають чудові книжечки.
 
 
                                                     Перегляд кінофільмів.
 
 
 Ще одна з новітніх послуг бібліотеки - це актуалізаціявкладників Ощадбанку колишнього СРСР. А таких вкладників дуже багато.
 
 
 
 
 
 
 
 
 




















 


 
 


 
 
 





 
 


 
 
 
 
 

 
 

 
 



























Немає коментарів:

Дописати коментар